Властта и бизнесът си дадоха 10 дни, за да търсят решения за сектор "Туризъм" в кризата Ковид-19. Какво е свършено и какво се очаква в следващите дни коментираха в ефира на БНТ Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА), Павлин Петров, зам.-председател на Асоциацията на заведения и Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

"Всички сме за плана 70 млн. лв. да отидат за ваксинационна кампания, защото не желаем да бъдем ограничавани или затваряни и да ни се дават някакви помощи някога във времето", каза Павлин Петров, зам.-председател на Асоциацията на заведения.

Той беше категоричен, че мерки в момента няма. Поясни, че има отделени пари след актуализацията на бюджета, които са твърде недостатъчни, за да могат да покрият затварянето на каквото и да е звено от сектора.

"Нищо не сме получили от юни месец насам, дори мярката 60/40 не функционира за заведенията", подчерта Павлин Петров.

През лятото сезонът беше добър, но имахме ограничения за 50% запълняемост, а разходите са на 100%, отбеляза той.

И подчерта, че мерките са хубави, когато има ясни правила, по които да кандидатстват, а за момента такива правила няма.

Според Димитрина Горанова мерките са изключително забавени.

"В момента има фирми, които не са получили финансиране по трета фаза на програмата на НАП, която беше отворена през март месец, за да компенсира затварянията през март. В момента не е ясно защо се бави", заяви тя.

И посочи, че туроператорската и на туристическите агенции дейността не са пряко затворени, но страдат от мерките за влизане и излизане от страната, които непрекъснато се променят. В началото на този месец са били изплатени пари към туроператорите и в срок до края на ноември те ще бъдат изплатени към клиентите, които не са могли да ползват почивките си. В актуализирания бюджет са предидени средства за възстановяване на пари, но не е ясно уточнено кой ще е администратор на помощта.

Мариян Беляков обърна внимание на 70 млн. в помощ на ваксинационната кампания, където проблемът е в методологията на разпределение на тези пари.

"Може би парите ще бъдат разпределени между хиляди фирми, което хипотетично значи, че нито една от тези фирми не би постигнала каквото и да било с 500 или 1000 лв.", посочи той.