Синдикатът на германските стюарди и стюардеси УФО (UFO) съобщи днес, че кабинният персонал на подразделенията на германския авиопревозвач Луфтханза (Lufthansa) ще стачкуват днес цял ден заради заплатите и пенсиите си, предаде Ройтерс.

Подразделенията Джърмануингс (Germanwings), Юроуингс (Eurowings) Луфтханза СитиЛайн (Lufthansa CityLine) и СънЕкспрес (SunExpress) първоначално щяха да стачкуват от 03.00 часа до 09.00 часа по Гринуич (06.00-12.00 бълг.време), но профсъюзът днес посочи в изявление, че протестните действия ще продължат до полунощ местно време.

Говорител на Луфтханза каза, че стачката е незаконна, тъй като статутът на УФО като преговарящ от името на кабинния персонал е под въпрос.

В петък Луфтханза предложи на кабинния персонал увеличение на заплатата с 2 процента, което накара профсъюза да отмени планираната стачка в компанията майка на летищата Франкфурт и Мюнхен.

Трудовият спор обаче се задълбочи, след като УФО установи, че предложението не съдържа отстъпки по условията за наемане на работа и разходите.

Профсъюзът на стюардите и стюардесите от месеци води съдебна битка с авиокомпанията за законовия си статут. Според Луфтханза новото ръководство на УФО, което пое управлението по-рано тази година, не е избрано съобразно законовите изисквания.