Най-големият британски производител на автомобили Jaguar Land Rover заплашва в случай на т. нар. тежък Brexit да напусне Острова.

"Лоша сделка за Brexit ще струва на Jaguar Land Rover повече от 1,2 млрд. паунда от печалбата всяка година", казва изпълнителният директор на групата Ралф Спът, цитиран от DPA. 

"В резултат на това ще трябва драстично да коригираме нашия профил на разходите", пояснява още той.

Компанията е вложила около 50 млрд. британски паунда в Обединеното кралство през последните пет години. За следващите пет години са планирани инвестиции за още 80 млрд. паунда. "Но този план ще е в опасност, ако се сблъскаме с грешния резултат", предупреди Спът.

Най-големият британски автомобилен производител вече обяви преди дни, че ще премести цялото производство на популярния си модел Discovery в Словакия, за да намали негативните ефекти от предстоящия Brexit. Най-вероятно това ще доведе до още няколкостотин съкратени работни места в английските фабрики на компанията в добавка към хилядата, които JLR вече обяви по-рано тази пролет.

Според анализатори е твърде вероятно и други производства да бъдат пренасочени към строящия се завод в Нитра, Словакия, който трябва да започне работа в края на тази година. Освен Discovery, там ще се прави и бъдещият нов Defender, както и по-компактните кросоувъри на Jaguar.

Около девет месеца преди планираното напускане на Великобритания на ЕС сред мениджърите на Острова все по-силно се заселва скептицизъм. Според публикувано в понеделник проучване на одиторската и консултантска фирма Deloitte 75% от финансовите директори са песимистични за Brexit. Те се опасяват, че тяхната бизнес среда ще бъде сериозно увредена.