Германският стоманодобивен и технологичен гигант "Тисенкруп" (Thyssenkrupp) обяви днес за изненадващото напускане на главния изпълнителен директор Мартина Мерц, която заема поста от 2019 година, предаде Франс прес, на ковто се позова БТА. Новината доведе до срив на акциите на конгломерата, който е в процес на мащабно преструктуриране.

Макар че мандатът й е до 2028 година, Мерц е "поискала днес (в понеделник, 24 април - б.р.) от комисията за персонала и надзорния съвет на "Тисенкруп" да обсъдят бързото прекратяване на договора й", се посочва в комюнике на групата.

"Тисенкруп" не уточнява причините за напускането й.

Тя ще бъде наследена на поста от Мигел Анхел Лопес Борего, който понастоящем е шеф на инженерната група "Норма" (Norma), специализирана в технологии за свързване и бивш главен изпълнителен директор на "Сименс" (Siemens) - Испания, според комюникето.

Акциите на "Тисенкруп" са се понижили с над 11 на сто към 16:45 часа българско време.

Мартина Мерц, която е пое поста през октомври 2019 година, е една от малкото жени начело на голяма германска индустриална група.

Тя е била назначена, за да изпълни сложната мисия по историческата реорганизация на конгломерата, намиращ се в разгара на финансова криза и криза на идентичността.

Именно тя е осъществила през 2020 година продажбата на доходоносния бизнес с асансьори, което е вляло около 17 милиарда евро в касите на компанията.

С голямото орязване на разходите и съкращаването на около 10 000 работни места "Тисенкруп" постепенно е изплувала на повърхността, регистрирайки отново чиста печалба по време на финансовата 2021/2022 година след няколко финансови години на загуби.

Формално създадена от сливането през 1998 година на два гиганта в стоманената индустрия "Тисен" (Thyssen) и "Круп" (Krupp), групата не успя няколко пъти да намери купувач за стоманодобивното си подразделение, което не е толкова печелившо през последните години, тъй като мащабните инвестиции са необходими, за да се осъществи процесът на декарбонизация.

При представянето на последните годишни резултати през ноември 2022 година Мерц изрази съжалението си, че "процесът на промяна" на групата не върви толкова бързо, колкото й се е искало.

Повишените цени на електроенергията, спада на цените на материалите , най-вече на стоманата, на световните пазари и повишаването на лихвените проценти ще окажат тежест върху резултатите, предупредиха ръководни лица от компанията.