Поредна глоба за интернет гиганта Гугъл (Google) - този път от Италия. Италианският орган за конкуренцията и пазара (AGCM) обяви днес, че налага глоба от над 100 милиона евро на Гугъл  за злоупотреба с господстващо положение, предаде Франс прес.

Санкцията се налага заради отказа на американската компания да качи на платформата си Гугъл плей (Google Play) трето приложение, позволяващо да се намерят станции за зареждане на електрически автомобили, уточни в комюнике италианският антиконкурентен орган, допълва БТА.

През септември италианският регулатор започна и разследване, което засяга услугата за съхранение на файлове Гугъл драйв (Google Drive).

Технологичният гигант неколкократно бе осъждан на европейско равнище за злоупотреба с господстващо положение, като последния път бе глобен с рекордните 4,3 милиарда евро.

Миналата година органът за конкуренцията във Франция наложи на компанията глоба от 150 милиона евро за злоупотреба с доминираща позиция на пазара заради прилагане на непрозрачни и непредсказуеми правила в своята платформа за реклами "Гугъл Адс" (Google Ads). През август 2020-а руски съд глоби Гугъл с 1,5 милиона рубли, след като го призна за виновен за това, че не е блокирал забранено в Русия съдържание.

А в средата на април 2021-а турският антимонополен орган глоби Google над 36.6 млн. долара за злоупотреба с господстващо пазарно положение в сферата на интернет търсачките.