Има недостиг от 60 милиона лева в застраховането. Това обяви пред Нова тв Нина Колчакова, главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

"Обезщетенията надминават приходите, които застрахователите имат по тази застраховка "Гражданска отговорност". Това не го твърдим ние, застрахователите, а това е в официален доклад на Комисията за финансов надзор", заяви Колчакова.

По думите й докладът установява недостиг от 60 милиона лева към края на миналата година.

"Парите за изплащането на тези обезщетения са от други застраховки, които са по-печеливши. Тази година недостигът се очертава да стане още по-голям", заяви Колчакова.

Причините били няколко. Сред тях - решение на ВКС, което разширява кръга от хора, които имат право да търсят обезщетение за морални болки и страдания за загинал техен близък.

"Ако към момента, примерно, се плащаше средно на 2,5 близки лица, на засегнат в ПТП, сега, с решението на съда, се очаква лицата да станат средно 5. Това е дублиране на обезщетението и се превръща в проблем за застрахователя при тези цени на "Гражданска отговорност", добави тя.

Припомняме, че при фалита на ЗК "Олимпик" се наложи около 200 000 българи да сключат нова "Гражданска отговорност" за автомобилите си в друга компания.