Шведският мебелен гигант ИКЕА (IKEA) се съгласи да плати 46 милиона долара на семейството на Йозеф Дудек - невръстно дете от Калифорния, чиято смърт беше причинена от паднал скрин на компанията, който вече беше изтеглен от пазара.

Твърди се, че това е най-големият иск в историята на САЩ, свързано с неоправдана смърт на дете.

Йозеф Дудек почина на двегодишна възраст през май 2017-а година, след като върху него падна необезопасен скрин на ИКЕА с три чекмеджета от модела Malm. ИКЕА вече беше променила вида на скрина и на други свои модели през 2016 годна след съобщения за смъртта на редица малки деца или за техни наранявания. Семейство Дудек, което беше закупило скрина през 2008 година, обаче обяви, че никога не е получавало известие или информация от ИКЕА относно изтеглянето от пазара на този модел.

В съдебното дело, заведено през 2018 година, семейството на загиналото дете обвини компанията, че въпреки че тя е знаела за други смъртни случаи и наранявания, не е успяла да предупреди потребителите, че скринът може да бъде опасен и не е предприела адекватни мерки за подобряване на безопасност и на стабилността.

"Фелдман Шефърд", юридическата кантора, която представлява семейство Дудек, отбеляза, че милиони от изтеглените опасни скринове от по-стари модели все още може би се намират в различни домове в цялата страна.

Като част от споразумението ИКЕА се съгласи да разшири обхвата на информация за потребителите относно изтеглянето от пазара на модела на скрина Malm. Компанията ще се срещне и с представители на организацията "Родители срещу падането на мебели", която работи за по-безопасни дизайни на мебели и за строги стандарти за тестване.

Освен това родителите на Йозеф Дудек ще дарят 1 милион долара от получените от ИКЕА пари за различни организации, които се застъпват за защита на децата от опасни продукти.

Според американската комисия за безопасност на потребителските продукти има осем информации за смъртта на деца, свързана с прекатурването на скринове на ИКЕА. Шведската компания получи близо 300 съобщения за подобни инциденти, причинили 144 наранявания на деца. От 2016 година ИКЕА е изтеглила от Съединените щати около 17,3 милиона бройки от този модел скринове.

През 2016 година компанията плати общо 50 милиона долара на семействата на други три деца, които бяха убити от нейни скринове.