Компанията собственик на социалната мрежа Телеграм (Telegram), която позволява размяна на съобщения и файлове с различни формати, планира да пусне в обращение собствена криптовалута Грам (Gram) през идните два месеца, съобщи в. "Ню Йорк таймс", като се позова на трима източници.

По данни на изданието Телеграм предвижда да направи трансакциите с Грам достъпни за своите 200-300 милиона ползватели.

Мащабът на амбициите на оператора на месинджър услугата е станала известна още в началото на 2018 година, когато компанията успя да привлече инвестиции на стойност 1,7 милиарда долара, отбелязва ТАСС.

Според документите, до които е имал достъп вестникът, Грам ще функционира децентрализирано, като биткойн, и по-лесно ще избягва мерките за държавен надзор. Управлението на новата криптовалута ще се осъществява с помощта на "децентрализирана мрежа компютри, която няма да даде на Телеграм контрол върху обращението на Грам.

Източниците на вестника обръщат внимание на това, че компанията оператор на услугата, за разлика от Фейсбук (Facebook), който обяви публично през юни, че планира да пусне криптовалутата Либра (Libra) през 2020 година, не разкрива своите приготовления и действа тайно.

Представител на Фейсбук каза тогава, че извършването на превод в криптовалута ще е толкова лесно, колкото е "изпращане на текстово съобщение по телефона".

Функционирането на новата валута ще се базира на технологията "блокчейн" - децентрализирана база данни, устройство за съхраняване на информация, което не е свързано с общ сървър.

Редица водещи американски корпорации като Виза (Visa), Мастъркард (Masrtercard), Пейпал (PayPal) и Юбър (Uber) смятат да вложат по 10 милиона долара в създаването на консорциум, който ще управлява Либра. Много държавни ръководители обаче, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, изразиха опасения, че такава форма на финансови операции може да подпомага престъпността, посочва ТАСС.