Германското правителство активно обмисля по-строги изисквания за сигурност и други начини за изключване на китайския технологичен гигант Хуавей (Huawei) от изграждането на петото поколение мобилни мрежи, пише в. "Ханделсблат".

Изданието, което се позовава на правителствени източници, пише, че кабинетът обсъжда определянето на такива стандарти за сигурност, които не могат да бъдат покрити от Хуавей, като така на практика блокира участието на компанията в израждането на новата телекомуникационна мрежа.

Обмислят се също промени в германския закон за телекомуникациите като краен вариант. През октомври германското правителство заяви пред депутати, че не вижда законова основа да изключи участници от предстоящия търг за 5G мрежа след предупреждения, отправени от Вашингтон.

В по-скорошен отговор до депутати правителството отбелязва, че сигурността на 5 Джи мрежата е от изключително значение и ще ръководи бъдещите му решения, пише "Ханделсблат".

Американски представители обявиха пред съюзниците си, че Хуавей е "на повикване" от китайската държава и предупредиха, че мрежовото оборудване на компанията може да съдържа "задни вратички", които да се отварят за кибер шпионаж.

Германската телекомуникационна компания Дойче телеком обяви през декември, че ще преразгледа стратегията за доставчиците си, а френската Orange каза, че няма да наема китайската компания за изграждането на нейното следващо поколение мрежи във Франция.

 

 

Двете компании частично са притежавани от съответната държава.

Преди това по причини, свързани със сигурността, Хуавей бе изключен от от изграждането на 5 G мрежата в някои страни, които са съюзници на САЩ, начело с Австралия.