Акционери на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) обявиха в четвъртък, че са депозирали резолюция за разделяне на функциите на главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет, които съвместява сега Патрик Пуяне, като междувременно определят и климатичната стратегия на компанията като "недостатъчна", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Членовете на тази коалиция акционери се надяват на по-добро управление и по-амбициозни ангажименти в областта на околната сграда от страна на френския енергиен гигант.

Резолюцията ще бъде разгледана на Общото събрание на 24 май, като подписалите я акционери притежават акции на стойност над 1 милиард евро или 0,62 на сто от пазарната капитализация на "ТоталЕнержи", която е на стойност 162 милиарда евро.

Резолюцията на групата акционери "приканва управителния съвет на "ТоталЕнержи" да сложи край на изпълняването едновременно на функциите президент и главен изпълнителен директор на френската компания от Пуяне, който трябва да бъде преизбран за четвърти мандат по време на Общото събрание.

Акционерите гарантират, че резолюцията им "не цели да постави под въпрос ролята на Пуяне в качеството му на главен изпълнителен директор, а да въведат по-добро управление".

Според тях "концентрацията на права в ръцете на един и същи човек, представлява в действителност риск за конфликт на интереси".

При последните общи събрания няколко сдружения на инвеститори са депозирали резолюции, за да поискат от "ТоталЕнержи" да поеме ангажименти за намаляване на въглеродните емисии и да уточни климатичната си политика.