"Ако открием голямо находище на природен газ в България, това ще бъде повратна точка с оглед на енергийната сигурност в региона и ще гарантира по-плавния зелен преход на страната" - това изтъкна Управителят на "ТоталЕнерджис ЕП България" Ив Лю Стънф в рамките на дискусията "Енергийна сигурност на страните от региона", част от Green Week 2023 - най-мащабният регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден, организиран от Dir.bg и 3E-news. 

В духа на разговора за енергийната сигурност, експертът започна с това, че войната в Украйна е разкрила няколко важни неща:

  • на първо място това, че енергията е много важен, ключов ресурс, макар често да забравяме за него;
  • взаимозависимостта на държавите, по отношение на енергийните пазари;
  • сигурността на доставките и цените на енергията са толкова важни, колкото и бързата декарбонизация.

"Изправени сме пред общото предизвикателство да преминем успешно през този енергиен преход, като същевременно гарантираме енергийна сигурност за потребителите и за всички заинтересовани страни, ограничавайки социалната цена на прехода", коментира Ив Лю Стънф.

Снимка: Иван Коловос

Амбициозни, но постижими цели пред "ТоталЕнерджис"

В хода на дискусията за "Енергийната сигурност на страните от региона" Лю Стънф даде за пример това, че от чисто нефтена и газова компания "ТоталЕнерджис" се е превърнала в глобална мултиенергийна компания с амбицията да доставя надеждна, достъпна и все по-устойчива енергия за своите клиенти.

Той наблегна, че като компания, която се е занимавала основно с нефт и газ, за "ТоталЕнерджис" постигането на нулеви нетни емисии е доста сериозно предизвикателство. "Но ние сме решени към 2050 г., заедно с обществото, да го постигнем", категоричен е Ив Лю Стънф. 

Той подчерта, че този преход се крепи на няколко стълба. 

"Един от тях е да развиваме и да увеличаваме производството на газ, тъй като вярваме, че газът е най-доброто преходно гориво, което осезаемо да замени производството на електроенергия от въглища. Това ще бъде така през следващото десетилетие, та дори и до 2050 г.", обясни управителят на "ТоталЕнерджис ЕП България".

Снимка: Иван Коловос

Относно пазарната позиция на компанията в газовия сектор, Лю Стънф уточни, че тя е третият играч в бизнеса с Втечнен природен газ (ВПГ) в света и номер едно износител на втечнен газ от САЩ. С това компанията е допринесла значително за енергийната сигурност на Европа през последните месеци. 

"Инсталирахме мощности за регазификация в Германия и Франция, като последната е все още в процес на разработка. Доставихме и втечнен газ на региона (в Гърция и в Турция), част от който стигна до България", подчерта експертът. 

Друг стълб, на който се опира "ТоталЕнерджис", е развитието на производство на електроенергия от възобновяеми източници.

"Към края на 2022 г. инсталираните ни мощности са 17 гигавата в глобален мащаб и амбициозният ни план е да достигнем 30 гигавата до 2025 г. Имаме амбиция и да сме един от лидерите в енергийния преход и да сме сред петте водещи играчи в областта на възобновяемата енергия до 2030 г." 

По отношение ролята на компанията в сектора на възобновяемата енергия в региона, "ТоталЕнерджис" вече има доста активна дейност в Гърция в сферата на вятърните и соларните паркове. 

"В България сме в процес на окончателно придобиване на Новенергия - фирма, която оперира два малки соларни парка от 15 мегавата. Разглеждаме и други проекти за възобновяеми енергийни мощности в страната като плановете ни са сериозни и имаме капацитет за изпълнение и на големи проекти. Това, което представлява интерес за нас, е да разработим т. нар. PPA (Power Purchase Agreements) с индустриални партньори. Също така в регионален план следим възможностите за офшорни вятърни паркове в България и Румъния".

Снимка: Иван Коловос

Ив Лю Стънф говори и по темата за проучване и добив на газ в региона. "Като производител на газ, ние сме част от компаниите, които работят в Азербайджан. Първата фаза на големия проект Абшерон, който осъществяваме там, е насочена изключително към местния пазар на Азербайджан, но преди края на десетилетието следващата фаза на разработка на находище Абшерон следва да подпомогне преноса на азерски газ и до Европа", подчерта той.

Що се отнася до проучването за нефт и газ, компанията ни присъства стабилно и в България. "Ние сме оператор на блок "Хан Аспарух" в Черно море от 10 г. и работим активно за вземане на решение за прокарване на нов проучвателен сондаж за газ през следващата година. Ако открием голямо находище на газ в България, това ще бъде повратна точка с оглед на енергийната сигурност в региона и ще гарантира по-плавния преход на България и, разбира се, по-сериозни местни ресурси за страната", изтъкна Лю Стънф.

Според него наскоро откритите газови находища в черноморската част на Турция, подобно на това в Румъния, дават големи надежди за морските проучвания в България.

Снимка: Иван Коловос

"През последните 18 месеца наблюдаваме как енергийният преход и енергийната сигурност са взаимосвързани теми, които трябва да бъдат разглеждани заедно. Националните или регионалните пътни карти за енергиен преход трябва да бъдат тясно свързани с енергийната сигурност. Отправната точка за такива пътни карти трябва да бъдат собствените енергийни ресурси и съществуващата енергийна инфраструктура на всяка страна. Те трябва да поставят ясна цел, която да бъде икономически жизнеспособна за потребителите и индустриалните играчи. Като голяма енергийна компания, изцяло ангажирана с енергийния преход и амбицията за нулеви нетни емисии до 2050 г., и като участник в енергийната сигурност на Европа, ние бихме приветствали добре дефинирана регионална пътна карта за енергиен преход, както и ясна и стабилна регулаторна и законодателна рамка", заключи той.

Снимка: Иван Коловос

Визитка 

Ив Лю Стънф е Управител на ТоталЕнерджис ЕП България и подпомагащ дейностите на филиалите на ТоталЕнерджис в в Азербайджан и Холандия. 

Той работи за TotalEnergies от 25 години. Като геолог е заемал различни позиции в областта на изследванията, развитието и операциите. Участвал е и в няколко проекта за развитие в Аржентина, Либия, Индонезия, Виетнам и Малайзия. 

Между 2015 г. и 2020 г., като главен дигитален директор на подразделението TotalEnergies Exploration & Production, той разработва и ръководи важнипроекти и сътрудничества в областта на изкуствения интелект и други цифрови технологии.

Ив Лю Стънф е завършил физика в Ecole Normale Supérieure в Париж и има докторска степен по геофизика от Калифорнийския университет Бъркли, САЩ. 

Снимка: Иван Коловос