Големи демонстрации са избухнали тази сутрин в най-големя завод за производство на айФон (iPhone) в света в Китай, който е собственост на тайванския поддоставчик "Фокскон" (Foxconn). Това се вижда на видеата, разпространени от социалните мрежи, съобщи Франс прес, на която се позова БТА.

Кадрите показват тълпи работници, които маршируват по улица, като някои са изправени лице в лице с редица от хора в бели защитни скафандри и полицаи от отдела за защита на обществения ред. Заводът се намира в Чжънчжоу, централната китайска провинция Хънан.

Откъс от разпространено видео показва десетки работници, които крещят "Защитаваме правата си" пред редица от полицаи и и полицейска кола с включени мигащи светлини.

На друг кадър се вижда работник, който поставя метална бариера на земята, а авторът на видеото крещи: "те зареждат" и "сълзотворни бомби".

Вероятно хаштагът "Вълнения Фокскон" е бил цензуриран тази сутрин в социалните мрежи, но няколко съобщения за протестите все още са онлайн, посочва АФП.

Тайванската "Фокскон" сглобява електронни продукти за много международни марки. Компанията, която е основен поддоставчик на "Епъл" (Apple), се сблъсква през последните месеци с нараснал брой случаи на КОВИД-19 в огромния си завод в Чжънчжоу, най-големият в света за производство на айФони.

"Фокскон" по-късно потвърди съобщенията за "насилие" в завод си в Чжънчжоу. Групата изтъкна в комюнике, че работниците са се оплакали от заплатите и условията за работа в завода, но отрича да е настанявала новоприети на работа заедно с персонал, заразен с КОВИД-19.

Компанията реши да ограничи достъпа до обекта с работниците вътре, за да спре разпространението на вируса. Стотици изпаднали в паника работници обаче избягаха пеша от карантинирания обект. В комплекса работят над 200 000 служители, повечето от които и живеят там.

Тайванската група е най-големият работодател в частния сектор в Китай, с над 1 милион служители в страната в около 30 заводи и научноизследователски институти. "Фокскон" не отговори на молбата на АФП за коментар.