Холивудският гигант "Парамаунт Глоубъл" (Paramount Global) е сключил сделка за сливане със "Скайденс медиа" (Skydance Media) на стойност 28 милиарда долара, която ще доведе до обединението на двете филмови студиа - едни от най-големите в света, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според сделката неизпълнителният председател на "Парамаунт" Шари Редстоун продава семейния контролен пакет акции, с което слага край на участието в компанията, основана от дядо ѝ през 1936 г.

"Парамаунт" е едно от най-старите филмови студиа, създало класически заглавия като "Кръстникът", "Титаник", "Похитителите на изчезналия кивот" и поредицата "Мисията невъзможна".

Компанията притежава също телевизионните вериги Си Би Ес, "Комеди сентрал", "Никелодеон" и Ем Ти Ви.

"Скайденс медиа" е независимо филмово студио, основано от милиардера Дейвид Елисън през 2010 г. и подкрепено от частни инвестиционни групи, включително "РедБърд" (RedBird). То е произвело блокбъстъри, сред които "Топ Гън: Маверик", "Пропадане в мрака" и "Джак Ричър: Не се връщай".

"Имайки предвид промените в сектора, искаме да укрепим "Парамаунт" за бъдещето, като същевременно гарантираме, че съдържанието ще се запази в сегашните си мащаби", заяви Редстоун.

"Надеждата ни е, че сделката със "Скайденс" ще позволи на "Парамаунт" да има успех в бързо променящата се среда", добави тя.

Според условията на споразумението за сливане "Скайденс" ще инвестира около 8 милиарда долара, за да поеме "Парамаунт".

То включва двуетапна трансакция, в която "Скайденс" ще плати 2,4 милиарда долара, за да купи "Нешънъл амюзмънтс" (National Amusments), която контролира "Парамаунт". След това "Скайденс" ще се слее с "Парамаунт".

Очаква се сделката да бъде финализирана през първата половина на 2025 г.