Германия обяви план за изграждането на най-дългия жп тунел в страната, който ще премине през Рудните планини и ще достигне Чехия, предаде ДПА. Съоръжението с дължина около 30 километра ще съкрати значително времето за пътуване между Прага и Дрезден.

От "Дойче бан" (Deutsche Bahn) посочиха, че са били обсъдени няколко възможности и е било решено, че такъв тунел би било най-доброто решение от икономическа, екологично и техническа гледна точка.

Тунелът ще тръгва от околностите на германския град Хайденау и ще излиза в близост до чешкия Усти над Лабем.

Новият проект се смята за приоритет с европейско значение, тъй като ползваните сега жп трасета по течението на река Елба са с почти изчерпан капацитет, а освен това често биват наводнявани от придошлите води на реката.

До завършването на тунела обаче ще мине много време - около две десетилетия, посочва ДПА. "Дойче бан" възнамерява да започне строежа през 2032 г. и да го приключи за около 12 години.

В резултат пътуването с влак от Прага до Дрезден, което сега трае 2,5 часа, ще бъде съкратено до едва час. Сериозно ще намалее и времето за пътуване от Берлин до Виена, Братислава и Будапеща.

Тунелът е част от европейски жп коридор, тръгващ от германските пристанища на Северно и Балтийско море и достигащ Истанбул и Атина.