Германското министерство на икономиката се опитва да установи дали руският милиардер Алексей Мордашов, основен акционер в туристическия гигант ТУИ (TUI), е заобиколил санкциите на ЕС, прехвърляйки дяловете си на дружество, контролирано от съпругата му, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В момента се извършва процедура по проверка на инвестициите, посочи говорителка на министерството във връзка с разследването.

Италия пък конфискува комплекс от сгради на Мордашов на остров Сардиния.

Проверката в Германия се отнася до неотдавнашно прехвърляне на 29,9 процента от акциите на ТУИ на стойност 1,3 милиарда евро на дружеството "Ондеро лимитид" (Ondero Limited), чийто основен акционер е Марина Мордашова, съпругата на Мордашов, съобщи самата компания с централа в Хановер.

Този "фокус" може да позволи на руския милиардер, който преди тази транзакция държеше 34 процента от капитала на ТУИ, да продължи да се възползва от компанията посредством дружество, контролирано от съпругата му. Самият той е обект на западните санкции, свързани с войната в Украйна.

"Ондеро лимитид", която е базирана на британските Вирджински острови, в края на февруари стана мажоритарен собственик на "Унифирм лимитид", контролирана дотогава от Алексей Мордашов и притежаваща пакета акции на ТУИ.

Прехвърлянето на дялове е замразено, докато тече процесът на проверка, уточниха от ТУИ и министерството.

Активите на Алексей Мордашов, чието име е вписано в черен списък с лица, смятани за приближени на Владимир Путин, са замразени от 1 март, а на самия него е забранено да пребивава в ЕС.

Останалите 4,1 процента от дяловете не са прехвърлени на "Ондеро", а са продадени на "Севергруп Ел Ел Си" (Severgroup LLC), начело на която е руският олигарх, допълва ТУИ.

Магнатът в стоманодобива Алексей Мордашов е собственик на руската стоманодобивна група "Северстал".

Като притежател на една четвърт от германския туроператор, милиардерът бръкна в джоба си през декември 2020 г., както стори и германската държава, за да избегне фалита на групата, пострадала от последиците на пандемията.

В комюнике от началото на март Мордашов се дистанцира от започнатата от Владимир Путин война, заявявайки, че няма абсолютно нищо общо със сегашното геополитическо напрежение, и че не разбира защо ЕС му е наложил санкции.

Нетното състояние на активите на Мордашов и фамилия Forbes изчислява на 29,1 млрд. долара. 

Междувременно канцеларията на италианския премиер Марио Драги съобщи, че е конфискуван комплекс от сгради на остров Сардиния, на стойност около 105 милиона евро, собственост на Алексей Мордашов. 

Конфискацията е част от започнала след руското нахлуване в Украйна кампания на Запада за санкциониране на богати руснаци, свързани с президента Владимир Путин, отбеляза Ройтерс.

Конфискуваната яхта Лейди Ем на Мордашов

Снимка: AP/БТА

Това е вторият за този месец случай, при който се конфискуват активи, принадлежащи на Мордашов, известен като най-богатия човек в Русия. На 4 март полицията иззе неговата 65-метрова яхта "Лейди Ем", на стойност 65 млн. евро.