Акциите на "Газпром" поевтиняха на фона на намалената консумация на природен газ в Европа и приемането на промяна в Газовата директива на ЕС, съобщи finanz.ru. На Московската фондова борса цената им се понижи до 153.01 рубла за брой, което е най-ниска стойност от началото на годината.

От началото на февруари поевтиняването е с 5.6%, което намали капитализацията на руската компания с около 3.2 милиарда долара. Според руски експерти, основната причина за това е усилването на натиска срещу проекта "Северен поток-2".

Промяната в Газовата директива на ЕС изисква морските газопроводи ,които доставят природен газ в страни - членки да се подчиняват на нормите, които важат за газопроводите, изградени на сушата. Това означава, че "Газпром" не може да е едновременно и собственик на тръбата, и доставчик на природен газ.

Освен това, има и изискване до доставките по съответния газопровод да бъдат допуснати и други компании. Ако руската компания може формално да изпълни първото изискване - като прехвърли собствеността върху тръбата на друга руска компания - то второто изискване е неизпълнимо, тъй като само тя има право да изнася природен газ от Русия.

Това на практика означава ,че капацитетът на газопровода "Северен поток-2" няма да бъде запълнен и по него ще тече природен газ от 50 до 70% по-малко. И тъй като при натоварване 100% изплащането на новия газопровод бе предвидено да стане за 10 години, сега този срок ще се удвои. Това прави проектът неефективен, защото руската компания ще работи през тези години само да си изплати взетите кредити и едва след това ще може да излезе на печалба.