Държавният приватизационен фонд в Гърция (HRADF) ще допусне двама кандидата на следващия етап в процедурата за продажбата на 50,1% от активите на петролната компания Hellenic Petroleum. За една от най-големите енергийни компании в Югоизточна Европа наддават Glencore и Vitol, съобщи "Български новиин".

Hellenic Petroleum управлява веригата бензиностанции "Еко" в България. Продажбата на мажоритарен дял в компанията е от стратегическо значение за енергийния сектор на Гърция и се нуждае от специалното разрешение от правителството на страната.

Основният акционер в Hellenic Petroleum е Paneuropean Oil and Industrial Holdings с 45,47% от капитала на дружеството. Гръцкият приватизационен фонд е собственик на 35,48% от капитала, а останалите малко над 19% са в ръцете на гръцки институции и частни инвеститори.

HRADF започна процедурата за набирането на оферти за привлекателната сделка през април. За продажба са пуснати част от дяловете на Paneuropean Oil and Industrial Holding (30,1%) и на приватизационния фонд (20%) в компанията.

Приватизацията на Hellenic Petroleum е сред най-амбициозните стъпки за раздържавяване в енергийния сектор на Гърция. През 2017 година приходите ѝ достигнаха до 8 млрд. евро, а оперативната печалба - 834 млн. евро, показват финансовите отчети на петролния гигант.

През тази година Атина успя да продаде и оператора на газовата си мрежа Desfa, чиято приватизация се проточи няколко години. Правителството получи над 500 млн. евро в сделката, която вече получи одобрението на Европейската комисия.