Холдингова компания, публично дружество, с най-високо ниво на регулация, с отделно секторно регулиране на дружествата в групата. Основен бизнес - енергетика и застраховане. С няколко думи - това е Еврохолд, компания която създава иновативни продукти, дигитализира, грижи се за служителите си и е напред в социалната политика. 

Така започна изказването си Галя Георгиева, директор "Устойчиво развитие" на Еврохолд, по време на Green Week 2023 - най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден, организиран от Dir.bg и 3E-news.

Наблягаме на иновациите и социалната политика, на образованието, обучението на служителите, така че да ги убедим в ползата от прилагането на стандартите ESG. Правим го, защото онези, които не разбират ползите, отказват с аргумента: "Това не го разбирам." 

ESG - това са инвестициите в околната среда, социалните отношения и отговорното управление или както обикновено се обяснява като създаване и прилагане на стандарти за поведение на компанията, такова че да издържи на проверката на потенциални инвестиции.

От думите на Георгиева разбрахме, че процесът на обучение, на убеждаване в компанията започва от най-ниското ниво и стига до най-високото. Целта е всички да могат да разберат ползата, да се включат активно в процесите. Осигуряваме им възможността да дават идеи, разчитаме на свежото им мислене, отбеляза Георгиева.

Работните процеси в енергетиката няма как да не са ESG, показва го и последният завършен проект на компанията - голяма 123-мегаватова фотоволтаична централа, недалеч от Дупница, във Верила планина.

Този проект не е случаен, защото искаме да дадем на нашите клиенти възможността за зелени решения. Стремим се да изградим вертикален бизнес модел в енергетиката: производство, разпространение, дистрибуция, търговия - да завършим целия процес. Вече имаме дългосрочни корпоративни договори за доставка на зелена енергия, изтъкна Георгиева.

Компанията работи и по други зелени проекти, с които се стреми да намали въглеродния отпечатък. Георгиева открои въвеждането на електронни фактури в енергийните компании. Това не е нещо ново, но като се има предвид огромния брой абонати не беше лесно да го направим бързо, каза Георгиева.

Самостоятелен пробив в ESG 

Галя Георгиева сподели, че са започнали от нулата. Ето как са го постигнали.

"Ние сме изцяло българска компания и по внедряване на ESG стандартите трябваше да се справим сами. Нямаме компания майка в чужбина, преминала през процесите и спуснала ни своите модели. Преминали сме "от - до" по всички процеси. И мога смело да кажа, че към днешна дата имаме разработени ESG модели и най-важното знаем как да отчитаме резултатите."

Снимка: Иван Коловос

Галя Георгиева постави акцент на отчитането на резултатите. "Това е така, защото не става въпрос само за инвестицията, а за това какво точно правиш и как, по какъв модел го отчиташ. Този модел на отчет се променя във времето, подлежи на адаптиране, защото и регулациите се менят, както и бизнес средата."

Директорът "Устойчиво развитие" на Еврохолд изтъкна усилията, отнели много време, за изграждане на този модел и за убеждаване на служителите. С радост тя отбеляза, че тези усилия вече дават резултат в работата.

Галя Георгиева, директор "Устойчиво развитие" на Еврохолд (вляво) по време на дискусията в Зелената седмица' 2023

Снимка: Иван Коловос

И оттук нататък ние само ще градим, подчерта Галя Георгиева. Нейното заключение потвърди споделеното в дискусията за ESG в Зелената седмица'2023, че силата е в хората.