Една от от водещите бизнес новинарски организации в света - Financial Times, открива офис в София през есента на 2018 г. В него ще се помещава основният технологичен екип FT Core, който поддържа базовите платформи и системи, движещи често награждавания уебсайт FT.com, се казва в прессъобщение на Xoomworks - консултантска и технологична компания, специализирана в разработването на сложни софтуерни решения и дигитални иновации.

FT Core поддържа разнообразно портфолио от платформи, сред които дигитални системи за абонамент, разпространение на печатни издания и публикуване на съдържание. Освен това платформата за данни, даваща информация за клиентите, заема ключова роля в оформянето на култура за аналитично мислене в бизнеса, което е и в основата на успеха на FT.

Британската медия е избрала София заради локацията, бързия достъп до офиса на FT в Лондон и технологичните таланти, които биха помогнали на екипа да се развива и расте.

FT ще отвори близо 100 нови позиции през следващите 12 месеца в различни направления, като софтуерни инженери, бизнес анализатори и специалисти по управление на проекти и управление на продуктите.

Британската медия работи с Xoomworks, базирана в София консултантска компания, по модела Build, Operate, Transfer (BOT). Новият офис ще премине изцяло в ръцете на медията до 2-5 години.

FT отбелязва 130 години през 2018 г. с рекордно висок обем читателска аудитория от над 910 000. Компанията се насочва в по-голяма степен към дигитално съдържание, регистрира ръст с 10% при абонаментите, достигайки 714 000, като по този начин обхваща повече от три четвърти от аудитория, която плаща. Приходите от съдържание са близо две трети от общите приходи, което е два пъти повече в сравнение с преди пет години.