Французинът Антоан дьо Сент-Африк бе избран за шеф на холдинга "Данон", който бе разтърсен неотдавна от криза в управлението, довела до отстраняването на бившия президент и генерален директор Еманюел Фабер, предаде Франс прес.

Административният съвет на "Данон" каза, че Дьо Сент-Африк ще встъпи в длъжност през септември. Номинацията му бе одобрена днес, два месеца след заседание, на което предишният шеф на компанията беше неизвергнат след възмущението срещу него от страна на акционерите, обвиняващи го за недостатъчните корпоративни резултати, както и след разделение в самия административен съвет.

Новият генерален директор на френския гигант на йогурта, на детските храни и на бутилираната вода, в който работят над 100 000 души по света, ще има тежката задача за върне растежа на "Данон". Но също и да затвори страницата на кризата в управлението. Досега петдесет и шест годишният Сент-Африк беше генерален директор на цюрихската група Бари-Калбо, доставяща какао и заготовки на базата на шоколад на гиганти в хранително-вкусовата индустрия като Монделез и Нестле, както и на сладкари.

Той се оттегли от тази компания миналия месеци и тогава тръгнаха спекулациите, че ще стане шеф на "Данон". Преди това Сент-Африк е работил в Юниливър и дори е ръководил хранително-вкусовото му крило. Работил е в Данон в края на 90-те години като директор на маркетинга на определени марки.