Стотина фермери се стекоха вчера от цяла Франция в централното градче Мюр, където окупираха селскостопански парцел, купен от китайски инвеститори, и протестираха с трактори и димки срещу "спекулациите" с френските земи, предаде Франс прес.

Издигайки знамената на местната селска конфедерация, разгневените фермери напълниха редосеялка със семена на райграс и ги насяха в окупирания парцел - символичен жест, означаващ, че земята трябва да се върне на селяните.

Говорителят на конфедерацията Лоран Пинател обвини купувачите на земята, че са дошли да правят бизнес и борсови спекулации със земеделието, придобивайки земеделски имоти.

Китайският консорциум Хунян (Hongyang) придоби през 2016 година 1700 хектара в региона, където произвежда пшеница за световния пазар. Групата купи и 900 хектара в съседния департамент Алие.

При пристигането на демонстрантите един от членовете на земеделската конфедерация и един журналист бяха ударени по лицето от селскостопански работник на служба при китайските собственици.

Министърът на земеделието Стефан Травер уточни пред АФП, че парламентарна комисия работи по този проблем и ще направи конкретни предложения.

Според селската конфедерация полудържавната организация за поземлено устройство и развитие на селските региони Сафер (Safer), която управлява земеделските земи, трябва да купува терени и след това да решава на кой да бъдат дадени, в зависимост от проектите за развитие.

Лоран Пинател подчерта, че има много проекти за селскостопанско развитие, а Франция внася 50 процента от потреблението на плодове и зеленчуци от чужбина.

Китайските инвестиции в земеделие в чужбина са на обща стойност 76 милиарда евро от 2010 година насам, по данни два американски института - Американ инститют (American Enterprise Institute) и Херитидж фаундейшън (Heritage Foundation). Основният интерес е насочен към Латинска Америка и Африка, от няколко години Китай изглежда се обръща към Австралия, Съединените щати и Европа.