Собственикът на Twitter и шеф на Tesla Илон Мъск загуби за кратко титлата си на най-богатия човек в света в сряда, според Forbes, след рязък спад в стойността на неговия дял в производителя на електромобили след финансирането с 44 милиарда долара на сделката за социалната медия, съобщи Ройтерс.

Бернар Арно, главен изпълнителен директор на компанията-майка на луксозната марка Louis Vuitton LVMH ("Луи Вюитон Моет Хенеси"), и семейството му за кратко взеха титлата на най-богата фамилия в света, но впоследствие се върнаха на второ място с нетна стойност на активите от 185,3 милиарда долара, според Forbes.

Мъск, който държи първото място в списъка на Forbes от септември 2021 г., е с нетно състояние от 185,7 милиарда долара. Мъск пое титлата от основателя на Amazon.com Джеф Безос.

Акциите на Tesla, които загубиха повече от 47% от стойността си, откакто Мъск направи офертата си за закупуване на Twitter по-рано тази година, паднаха с 2,7%.

Нетната стойност на активите на Мъск падна под 200 милиарда долара на 8 ноември, тъй като инвеститорите "изхвърлиха" от портфейките си акциите на Tesla поради притеснения, че главният изпълнителен директор и най-голям акционер в най-високо оценявания производител на електрически превозни средства в света е по-зает с Twitter.

Tesla е загубила почти половината от пазарната си стойност, а нетната стойност на активите на Мъск е спаднала с около 70 милиарда долара, откакто той започна да наддава за Twitter през април. Мъск приключи сделката за Twitter през октомври с $13 милиарда заеми и $33,5 милиарда дялово участие.

Освен Tesla, Мъск оглавява и ракетната компания SpaceX и Neuralink, стартираща компания, която разработва ултрависокоскоростен интерфейс мозък-машина за свързване на човешкия мозък с компютри.