Стотици служители на "Туитър" се очаква да си тръгнат от изпадналата в затруднение социална медийна компания след ултиматума на новия й собственик Илон Мъск работещите да се регистрират за "многочасова работа на пълни обороти" или да напуснат, предаде Ройтерс.

В анкета на приложението "Блайнд" за работното място, което потвърждава самоличността на респондентите чрез служебните им имейли и дава възможност за анонимно споделяне на информация, 42 процента от 180 анкетирани са избрали отговор "Решавам да напусна, свободен съм".

Една четвърт са казали, че са избрали да останат "с неохота" и едва 7 на сто споделят: "кликнах върху "да", за да остана, защото съм отдаден".

Мъск проведе срещи с някои от високопоставените служители в опит да ги убеди да останат, казаха напуснал и останал служител, които са във връзка с колегите си.

Снощи служители по сигурността в "Туитър" са започнали да гонят работещи от работните им места, съобщи запознат източник.

В друго допитване на "Блайнд" за това каква част от служителите ще напуснат, повече от половината анкетирани са казали, че според тях това ще са поне 50 на сто от работещите в компанията.

Междувременно седем сенатори от Демократическата партия изпратиха писмо до Федералната търговска комисия, в което предупреждават, че социалната мрежа "Туитър" се отнася с незачитане към потребителите и призовават агенцията да разследва всяко нарушение на споразумението за съгласие, което комисията подписа с платформата, съобщи Ройтерс.

Законодателите, сред които са и сенаторите Ричард Блументал и Елизабет Уорън, призоваха агенцията да разгледа възможността за предприемане на принудителни действия срещу компанията, както и срещу отделни нейни ръководители, когато се налага.