Франция е готова да обмисли намаляване на дела си в Рено (Renault), за да консолидира партньорството си с Нисан (Nissan). Това обяви днес френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес и БТА.

Той говори в Япония, след като италиано-американският автомобилопроизводител Фиат-Крайслер (Fiat Chrysler) оттегли предложението си за сливане с Рено с мотива, че преговорите са станали безсмислени заради политическата съпротива в Париж.

В интервю за АФР в кулоарите на срещата на финансовите министри от Г-20 в японския град Фукуока Льо Мер каза, че Париж може да обмисли намаляване на 15-процентовия си дял в Рено, ако това ще доведе до по-здрав съюз между японската и френската компания.

Можем да свием дела на държавата в капитала на Рено. Това не е проблем, ако в крайна сметка имаме по-стабилен автомобилен сектор и по-здрав съюз между големите автомобилни производители Нисан и Рено, каза Льо Мер пред АФП.

Миналата седмица Фиат-Крайслер изненада автомобилния свят с предложение за сливане с Рено, което, ако се включеха японските партньори на Рено - Нисан и Мицубиши (Mitsubishi Motors), щеше да се формира третата по големина автомобилна компания в света след Фолксваген (Volkswagen) и Тойота (Toyota).

По-рано тази седмица обаче сделката се провали.

Льо Мер подчерта, че Рено трябва да се съсредоточи върху по-здрави връзки с Нисан преди да участва в други съюзи.

По думите му от ръководителите на Рено и Нисан зависи колко близък ще бъде съюзът между двете компании.

Рено се стреми към пълно сливане, но Нисан гледа скептично на този план.