Автомобилният концерн Форд възобнови производството в завода си в Саарлуис, Германия, след шестседмично прекъсване, предадоха местни медии.

Отново работят и 18 фирми доставчици на автомобилостроителя. Работи се задължително с предпазни маски, като на служителите са раздадени и предпазни шлемове. Пред заводите са издигнати палатки, където работниците са разпитвани за здравословното им състояние, а температурата им се проверява с термокамери.

Заводите в Саарлуис и Кьолн първоначално ще работят с една смяна дневно, като се очаква заради мерките за сигурност производството да е по-бавно и да бъдат правени по-малко коли на смяна. Целта засега са 70 процента от обичайния капацитет.

В същото време се разбра, че ситуацията в германския автомобилен сектор драстично се е влошила. Това сочи изследване на бизнес климата на германския икономически институт Ифо (Ifo), изпратено до БТА.

Според проучванията индексът, измерващ сегашната бизнес ситуация, е потънал през април до минус 85,4 пункта спрямо минус 13,2 пункта през март. Това представлява най-големият спад и най-ниската стойност на показателя, откакто се води тази статистика след обединението на Германия.

През финансовата криза индексът спадна до минус 82,9 пункта през април 2009 година. Поръчките продължават да намаляват. При тях индексът е спаднал до минус 76,7 спрямо минус 10,1 пункта през март.

Бизнес очакванията за идните месеци са още по-мрачни, като индексът, които ги измерва, е потънал до минус 45,7 пункта през април спрямо минус 34,6 пункта през март.