Фолксваген не търси друга площадка за изграждането на новия си завод - независимо от факта, че плановете за изграждането на такъв завод в Турция в момента са замразени. Това предаде агенция ДПА, на която се позова Дойче веле.

"В момента не подготвяме никакви алтернативни планове", заяви Андреас Тостман от Управителния съвет на "Фолксваген". Той обясни, че решението все още е замразено.

"Намираме се във фаза на внимателно наблюдение", каза още Тостман. Той не посочи конкретна времева рамка, в която ще бъде взето съответното решение.

След като турската армия навлезе в Северна Сирия, Фолксваген отложи окончателното решение за изграждането на отдавна запланувания нов завод в Югоизточна Европа. В тесния кръг кандидати за площадка на този завод беше и България, която междувременно отново се намеси в играта, внасяйки една предполагаемо подобрена оферта.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич изрази надежда, че компанията "Фолксваген" ще построи новия си завод в Сърбия, а не в Турция.

"Нашите предложения бяха много по-добри, отколкото на другите. Взети заедно, всички други страни няма да могат да предложат повече, отколкото предложихме ние". На всяко предложение ние ще дадем пет пъти повече." Това Вучич заяви на съвеместна пресконференция в Белград с министъра на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер, цитиран от ТАСС.

Обръщайки се към германския гост сръбският президент каза: "Просто предайте (на "Фолксваген") да обърне внимание на Сърбия".