Италианско-американската компания Фиат Крайслер (Fiat Chrysler Automobiles - FCA) обяви продажбата на подразделението си за автомобилни части Манети Марели (Magneti Marelli) на японския доставчик на части корпорацията Калсони Кансей (Calsoni Kansei). Сделката е на стойност 6,2 милиарда евро (7 милиарда долара), предаде Асошиейтед прес.

Фиат Крайслер уточни днес, че продажбата на Манети Марели ще създаде седмия по големина в света производител на авточасти с по-голям географски обхват и финансова сила, като ще обхваща 200 обекта в Европа, Япония, Северна и Южна Америка и Азиатско-тихоокеанския регион. В съобщението се уточнява, че новата компания ще се казва Манети Марели Си Кей холдингс (Magneti Marelli CK Holdings) и ще разчита на допълващите се продуктови линии на компаниите.

Главният изпълнителен директор на Фиат Крайслер Майк Манли каза, че Манети Марели ще остане един от най-важните бизнес партньори на Фиат Крайслер.

Отделянето на Манети Марели бе планирано отдавна, като част от стратегията на покойния главен изпълнителен директор Серджо Маркионе.