Френската автомобилна компания Пе Ес А (PSA) изрази готовността си за сближаване с Фиат-Крайслер (Fiat-Chrysler) и дори се опита да го направи през последните седмици. Фиат обаче видимо не е бил отворен за това, съобщи специализираният сайт caradisiac.com, цитиран от БТА.

От няколко седмици отново тръгнаха слуховете за сближаване между Пе Ес А и Фиат-Крайслер. В началото на март главният изпълнителен директор на френския автомобилостроител Карлос Таварес заяви в отговор на въпрос по темата, че е отворен за всичко.

Миналата седмица Робер Пежо, представителят на семейния холдинг Еф ЕФ Пе (FPP), който държи 12,3 процента от капитала на Пе Ес А, също изрази подкрепата си за ново придобиване след успеха със закупуването на Опел (Opel).

Ще се свържат ли Пе Ес А и Фиат през годината? Вероятно не. Според в. "Уолстрийт джърнъл", който цитира информирани източници, Пе Ес А се е свързал с Фиат-Крайслер в началото на годината. Но италианско-американската компания не се е отзовала на опитите за сближаване и двете страни вече не преговарят.

Според американския вестник семейство Аниели, което контролира Фиат, не иска операция, която да включва плащане чрез голям брой акции. След като се сдоби с европейските дейности на Дженерал мотърс (General Motors), при евентуална сделка с Фиат-Крайслер, Пе Ес Асъс сигурност щеше да бъде принуден да финансира голяма част от трансакцията с акциите си, за да не увеличава дълга си.

Окончателно ли е затворено досието? Без съмнение не. Но двете страни биха могли да започнат с техническо сътрудничество в сектора на личните автомобили. Фиат със сигурност би имал голяма необходимост да сподели елементи, за да подобри рентабилността на моделите си.