Инвестиционният фонд Юнайтед груп (United Group) води ексклузивни преговори за придобиване на българския телекомуникационен оператор Виваком (Vivacom), информира "Файненшъл таймс".

Компанията, собственост на фондовете Би Си партнърс (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR), се приближава към сделка за Виваком, който бе обявен за продажба през юли, според източници.

Очаква се телекомуникационният оператор да бъде оценен на около 1,2 млрд. евро въз основа на последните сделки в региона за активи в телекомуникационния сектор, съобщиха източници миналия месец. Офертата на Юнайтед груп е за сума, близка до тази, потвърди информирано лице.

Юнайтед груп е най-голямата сръбска кабелна компания. Тя се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Тази година приключи придобиването на Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора.

Няма гаранции, че сделката ще се осъществи, макар според източник да има вероятност тя да бъде сключена до две седмици.

Продажбата на Виваком би била шестата смяна на собствеността на телекома, откакто той бе приватизиран през 2004 година.

Преди по-малко от четири години Виваком бе купен на търг от българския бизнесмен, базиран в Лондон, Спас Русев и лондонското подразделение на руската банка ВТБ за 330 млн. евро.