Три месеца след смъртта на германския милиардер Хайнц Херман Тийле, най-големия частен акционер във Луфтханза (Lufthansa), семейството му продаде половината от деля си във водещата авиокомпания и е получила за него 320 милиона евро, предаде Франс прес.

Семейната инвестиционна група Ка Бе холдинг (KB Holding) пласира 33 милиона акции при единична цена от 9,80 евро, се посочва в днешното й комюнике, цитирано от германските медии.

Акциите на Луфтханза днес поевтиняха в следобедната сесия с 6,37 на сто до 10,18 евро за една.

Господин Тийле почина в края на февруари на 79 години, по-малко от година, след като изкупи над 10 на сто от акциите в капитала на групата в пика на санитарната криза. Това внесе сътресения в преговорите за спасяване на компанията от държавата. Причината бе, че бизнесменът бе против влизането на Берлин в капитала на Луфтханза и той дори заплаши да промени важен текст от подготвяното споразумение.

В крайна сметка милиардерът прие участието на държавата и така стана възможно най-голяма европейска авиокомпания да бъде спасена от фалит. Той я заплашваше заради практически блокираното пътуване със самолети, предизвикано от ограничения в борбата срещу Covid-19.

Държавата държи 20 на сто от акциите на Луфтханза, припомня АФП.