Германският авиопревозвач Луфтханза (Lufthansa) е понесъл рекордни загуби от 6,7 млрд. евро миналата година на фона на коронакризата, предадоха Франс прес и ТАСС.

За сравнение, през 2019 г. авиоконцернът отчете 1,2 млрд. евро печалба след данъци и такси.

През 2020 г. икономическите и социални последици на пандемията от Ковид-19 обаче са довели до огромни загуби, допълва БТА.

Ръководителят на компанията Карстен Шпор прогнозира, че 2021 г. също ще бъде трудна за Луфтханза, като обемът на превозите ще бъде едва 40-50 процента от предкризисното равнище. По-рано превозвачът се надяваше този показател да достигне 60 процента.

Шпор все пак изрази надежда, че през текущата година загубите на компанията ще бъдат значително по-малки и няма да й се наложи да използва изцяло помощта от 9 млрд. евро, предоставена й от германското правителство.

Очакваме засилване на търсенето след лятото, след като ограничителните мерки бъдат отменени с по-нататъшното разпространение на тестовете и ваксините, посочи ръководителят на авиогрупата. При такова развитие в краткосрочна перспектива Луфтханза ще може да увеличи авиопревозите до 70 процента от предкризисното ниво.

Концернът понесе огромни загуби заради намаляването на пътническия поток при пандемията, което доведе до значително поевтиняване на акциите му.

През май миналата година германското правителство съгласува с Луфтханза условията за предоставяне на помощен пакет от 9 млрд евро, който бе одобрен месец по-късно.