Европейската комисия даде зелена светлина днес за плановете на американския технологичен гигант Епъл (Apple) да придобие британското мобилно приложение за разпознаване на музика Шазам (Shazam), след като разследване опроверга опасенията, че сделката може да ограничи конкуренцията, предадоха световните агенции.

Епъл прилючи сделката по придобиването на Шазам през декември миналата година. Цената не бе обявена, макар да се твърди, че е около 400 млн. долара, припомня ДПА.

През април ЕК започна разследване, изразявайки опасения, че сливането може да ограничи избора на стрийминг услуги и да даде на Епъл нечестно предимство.

След внимателен анализ на потребителските и музикални данни на Шазам установихме, че придобиването им от Епъл няма да намали конкуренцията на дигиталния пазар на стрийминг услуги, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Според Еврокомисията данните на Шазам няма значително да увеличат възможността на Епъл да насочва услугите си към любителите на музика, а сливането няма да даде на технологичния гигант значително предимство в набирането на нови клиенти.

Задълбоченият анализ, включващ ключови играчи на цифровия музикален пазар, бе проведен по молби от Австрия, Франция, Исландия, Италия, Норвегия, Испания и Швеция.

ЕК има правомощия да блокира сливания или да изиска отстъпки в случай на основателни опасения, че сделките могат да навредят на конкуренцията.