Повече от 40% от американските народни избраници, били те конгресмени или сенатори, държат в качеството си на физически лица акции на различни публични компании, съобщи Business Insider.

По данни на изданието тези над 220 политици имат собственост в дружества, оценена на общо 225 млн. долара, съобщава bTV.

Притежанието на акции от членове на американския законодателен орган не е забранено, но те са възпрепятствани от това да използват вътрешна информация на отделните компании.

Най-предпочитана компания за инвестиции е Apple, като 72 конгресмени и сенатори имат собственост в компанията, която произвежда iPhone.

На второ място по предпочитание и актив за 64 от политиците е основаната от Бил Гейтс Microsoft, която след пазарния удар, който направи с операционната система Windows, в момента разчита на приходи от облачни услуги.

От народните избраници 44 са си закупили книжа на компанията за анимационни филми и развлечение Disney, като същият брой притежават собственост в компанията-майка на Google - Alphabet.

Основаната от милиардера Джеф Безос компания Amazon е на пето място в своеобразната класация "Капитолия" и на нея са се доверили 44 конгресмени и сенатори.