Шефът на холдинга Алфабет (Alphabet), в състава на който е Google, Сундар Пичай се извини на еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон за изтекъл документ, в който се предлагат начини за противодействие на новите строги европейски правила, отнасящи се до технологичните компании, предаде Ройтерс.

Пичай и Бретон обмениха мнения във видеоконферентен разговор днес, който е трети по ред тази година, според съобщение на Европейската комисия.

Интернет не може да остане "Див запад": нуждаем се от ясни и прозрачни правила, предвидима среда и балансирани права и задължения, каза Бретон на Пичай.

Разговорът е проведен по инициатива на Google след изтичането на вътрешен документ на компанията, в който се очертава 60-дневна стратегия за противопоставяне на намеренията на ЕС за нови правила.

Бретон показа на Пичай изтеклия документ във видеоразговора и каза, че не е нужно да се използват остарели тактики, каза източник, запознат с разговора.

Пичай се извини за начина, по който се е появил документът, посочи друг източник и допълни, че шефът на Алфабет е заявил, че не е виждал, нито е подписвал документа и че би се свързал пряко с Бретон, ако види език или мерки, които са специално насочени срещу Google.

Инцидентът разкрива засиленото лобиране на технологичните компании срещу предложените от ЕС правила, които ще спъват бизнеса им и ще променят начина им на работа.

Бретон ще обяви новите проектоправила, известни като "Закон за дигиталните услуги" и "Закон за дигиталните пазари" заедно с еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер на 2 декември.

Правилата ще очертават какво е разрешено и какво не е на онлайн компаниите с голямо влияние на пазара, като ги принудят да споделят данни с конкуренцията и регулаторните органи и да не популяризират нелоялно собствените си услуги или продукти.