Всички реактори на атомната електроцентрала "Аккую" ще бъдат пуснати в експлоатация до 2028 г., заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

"Продължава изграждането на нашата АЕЦ "Аккую", която ще произвежда 35 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия годишно. Всички реактори на централата ще бъдат пуснати в експлоатация до 2028 г.", с тези думи Ердоган се обърна към гражданите на южния окръг Мерсин по време на митинг на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Аккую" е първата атомна електроцентрала, която се изгражда в Турция. Проектът се реализира в окръг Мерсин на базата на междуправителственото споразумение за сътрудничество, подписано между Русия и Турция на 12 май 2010 г. През април м.г. АЕЦ "Аккую" получи официално статут на ядрен обект.

"Аккую" ще се състои от общо четири реактора от поколение 3+, проектирани в Русия, с мощност 1200 мегавата (MW) всеки.

През декември м.г. турските власти издадоха разрешение за пускане в експлоатация на първия енергоблок на атомната електроцентрала, предаде Анадолската агенция.

След като бъде завършена, централата се очаква да произвежда 35 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия годишно и да задоволява около 10 на сто от нуждите на страната от електроенергия.