Американският технологичен концерн Епъл (Apple) ограничи продажбите на смартфоните айФон (iPhone) в интернет магазините си в редица страни, включително САЩ и Китай, до два апарата от един модел на човек на фона на разпространението на Ковид-19, информира Ройтерс и БТА.

Ограничението влиза в сила, след като по-рано компанията обяви, че временно затваря магазини извън Китай като мярка срещу разпространението на инфекцията. Решението може би е свързано с нарушенията във веригата за доставки и спада в търсенето на устройства на фона на пандемията, отбелязва Ройтерс.

Според представител на анализаторката компания Кенълис (Canalys) причина за ограничението могат да са и опасения на Епъл от препродажба на смартфоните на черния пазар.

Основната през 1976 година Епъл произвежда смартфоните айФон, таблетите айПад (iPad), ноутбуци МакБук (MacBook), настолни компютри айМак (iMac), плеъри айПод (iPod) и друга техника. Корпорацията с централа в Купертино, Калифорния, е сред най-големите компании в света с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара.