Европейската комисия ще каже на страните членки на ЕС да дават държавни гаранции за пътническите ваучeри по време на коронавирусната пандемия, ако предпочетат хората да получават ваучери, вместо да им бъдат връщани пари. Това става ясно от документ, видян от агенция Ройтерс, предаде БТА.

Очаква се в сряда ЕК да представи насоки и препоръки към страните членки за постепенно снемане на ограниченията по вътрешните граници на съюза, за възобновяване на пътуванията и съживяване на пострадалия туристически сектор. ЕК ще прикани страните да направят ваучерите по-привлекателни, за да бъдат насърчени клиентите да ги приемат.

"За да бъдат стимулирани пътниците и пътуващите да приемат ваучери вместо възстановяване на суми, ваучерите трябва да бъдат защитени от неплатежоспособност на издалата ги фирма и да може, ако не са използвани и след изтичане на валидността им, да се получи паричната им стойност", се казва в проектодокумента.

"Защитата срещу несъстоятелност трябва да бъде гарантирана на национално ниво и защитените ваучери трябва да бъдат достъпни за всички пътници и пътуващи", пише в документа.

В него се казва още, че ваучерите трябва да бъдат "по-гъвкави" и да могат да се прехвърлят към широк кръг услуги.

Германия и други страни от ЕС настояват за временно отменяне на правилата, които принуждават изпитващите финансови затруднения авиокомпании и хотели да възстановяват изцяло сумите за отменени полети и настанявания, вместо да издават ваучери за бъдещи услуги, припомня Ройтерс.