Европейската комисия е обезпокоена от опасността от шпионаж от страна на китайската компания Хуавей (Huawei) и други китайски технологични компании, заяви европейският комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип, цитиран от ТАСС.

Ансип изтъкна, че при китайските компании има правила, които ги задължават да сътрудничат на тайните служби. "Да, трябва да се боим от тези рискове", изтъкна той, коментирайки обвиненията в електронен шпионаж срещу тази компания.

Що се отнася до задържаната в Канада финансова директорка на Хуавей Мън Ванчжоу той заяви, че Еврокомисията знае малко за този инцидент. 46-годишната финансовата директорка на Хуавей е била арестувана на 1 декември в Канада по искане на САЩ по подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран.

Хуавей, която отчете приходи за 93 милиарда долара миналата година и се смята за национален шампион в Китай, е в полезрението на редица западни страни заради връзките й с китайското правителство и опасенията, че Пекин я използва за шпионаж, отбелязва Ройтерс.