Мерките, предприети от някои държави от ЕС срещу далекосъобщителното оборудване на китайските производители "Хуавей" (Huawei) и Зи Ти И (ZTE), отговарят на общите насоки за сигурност на мрежите от пето поколение (5G). Това се посочва в нов доклад, представен вчера от Европейската комисия, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон призова по този повод държавите от ЕС, които още не са въвели мерки за оценка на заплахите за сигурността от внедряването на подобно оборудване, да не се бавят и да предприемат тази стъпка. Тези държави знаят кои са, няма да ги назовавам, каза той.

В доклада се отбелязва, че 24 държави от ЕС са въвели или подготвят необходимото законодателство, като 10 от тях са наложили ограничения, а три държави работят по прилагането на законодателството. Комисията изразява силна загриженост от заплахите, които някои доставчици на далекосъобщително оборудване за мобилни мрежи представляват за сигурността на ЕС.

Комисията е на мнение, че посочените китайски производители представляват значително по-голяма опасност от други доставчици на оборудване за 5G.

ЕК съобщава, че ще предприеме мерки, за да защити своите устройства от мобилни мрежи, използващи въпросните китайски производители като доставчици. Комисията допълва, че повече няма да използва далекосъобщителни услуги, за които се използва такова оборудване и ще работи с държавите в ЕС и телекомите, за може нейните представителства постепенно да престанат да получават далекосъобщителни услуги, свързани с опасно оборудване.

Според доклада опасните далекосъобщителни устройства може да навредят на сигурността на потребителите и дружествата, както и на критичната инфраструктура в ЕС. Бретон призова държавите да направят необходимото, за да избегнат възможността установените слабости в далекосъобщителните мрежи да бъдат използвани срещу тях, както по-рано това стана с енергията.

Комисията препоръчва държавите да проверят какво оборудване имат или обмислят да придобият мобилните оператори за мрежите 5G; да оценяват дали доставчиците на оборудване може да бъдат повлияни от конкретни държави извън ЕС, чиито закони за сигурност и корпоративно управление създават възможна заплаха за сигурността на ЕС; да взимат под внимание оценките на други държави от ЕС по отношение на опасните доставчици; да наложат ограничения на опасните доставчици незабавно; да въведат кратки срокове за замяна на опасното оборудване.