Подразделението "Еърбъс Дифенс енд Спейс" (Airbus Defence and Space) на група "Еърбъс" сключи сделка за над 500 милиона лири (550 млн. евро) с британското министерство на отбраната за доставка на военен сателит през 2025 г., съобщи днес групата, цитирана от Франс прес и БТА.

"Еърбъс Дифенс енд Спейс" подписа договор с британското министерство на отбраната за разширяване и подобряване на системата му от сателити "Скайнет". Сделката включва разработване, производство, киберзащита, монтаж, интегриране, тестове и изстрелване на сателит за военна телекомуникация "Скайнет 6А". Извеждането на спътника е планирано за 2025 г., посочва в комюнике компанията.

Договорът включва също програми за технологично развитие, нови системи за телеметрия, за наблюдение и командване, изстрелване, тестове на орбита и актуализаця на сегашната система "Скайнет 5", която функционира от 2003 г., допълни "Еърбъс".

Поради спада на пазара за космическо оборудване и отлагането на сделки в областта на отбраната "Еърбъс Дифенс енд Спейс" задейства през февруари план за преструктуриране, който предвижда закриването на общо 2665 работни места в Германия, Испания, Франция и Великобритания.