Консорциумът от френската компания Е Де Еф (EDF) и китайската Дзинко пауър текнолъджи (Jinko Power Technology) обяви, че е спечелил търга за строителството в Абу Даби на най-мощната централа за слънчева енергия в света, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бъдещата централа с мощност от 2 гигавата ще бъде най-мощната в света и ще захранва с енергия еквивалента на 160 000 местни домакинства всяка година, съобщиха двете групи в общо комюнике.

Договорът е възложен от Водната и електрическа компания на ОАЕ.

Очаква се централата да заработи през 2022 година в региона на Ал Дафра, разположен на 35 километра южно от Абу Даби.

Е Де Еф и Дзинко пауър ще имат по 20 процента от акциите в проектната компания, а останалите 60 процента ще се държат от местните държавни компании ТАКА (TAQA) и Масдар (Masdar).

Става дума за първата електроцентрала от такъв мащаб, която ще използва двуфазни модули, които ще позволят да се улавят слънчевите лъчи от двете страни на фотоволтаичните модули, подчертават двете компании.

Консорциумът обясни, че е представил най-конкурентната оферта със средна цена на производство на електричество от 1,35 долара на киловатчас.

През последните години се наблюдава рязък спад на разходите при слънчевата енергия, тъй като се разработват все по мащабни проекти.

ОАЕ, които са богати на петрол и газ, искат да диверсифицират енергийната си система, развивайки най-вече възобновяеми енергии, както и ядрени. Страната иска да произвежда 50 процента от енергията си от чисти източници до 2050 година.