Дизеловите модели Джип гранд Чероки (Jeep Grand Cherokee) на Фиат-Крайслер (Fiat Chrysler) и Витара (Vitara) на Сузуки (Suzuki) нарушават правилата за отделяните автомобилни вредни емисии и трябва да бъдат поправени или продажбата им ще бъде забранена в Европа. Това постанови днес холандската пътна служба, цитирана от Ройтерс и БТА.

Службата, която действа като референтен регулатор за целия ЕС, посочи, че Джип е разработил поправка на съответния софтуер и властите са разпоредили на компанията да изтегли модела в Европа.

Сузуки все още не е открил надеждно решение за Витара.

Сузуки трябва да представи адекватни мерки или службата ще започне процес на отнемане на европейското й разрешително, изтъкна нидерландската пътна служба в изявление, допълвайки, че е започнала процедура по отнемането на разрешителното за Джип като "предпазна мярка".

Регулаторните власти по света проверяват дизеловите модели, след като Фолксваген (Volkswagen) призна през 2015 година, че е използвал незаконен софтуер, за да манипулира тестовете за вредни емисии в САЩ, така че да показват по-малко отделяни вредни газове от реалните нива.

Нидерландската пътна служба е установила, че Джип Гранд Чероки и Витара са използвали "забранени стратегии за емисиите", които са им позволили да отделят по-високи равнища вреден азотен диоксид на пътя, отколкото при тестови условия.