Главният изпълнителен директор на Амазон (Amazon) Джеф Безос съобщи, че компанията му ще инвестира 1 милиард долара за цифровизацията на малките и средни предприятия в Индия само два дни след като антимонополните власти в страната започнаха разследване срещу гиганта в онлайн търговията, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Амазон и Флипкарт (Flipkart ) на Уолмарт (Walmart) са критикувани от традиционните индийски търговци. Те обвиняват американските гиганти, че нарушават законите в страната, като правят големи намаления и дискриминират малките търговци, предпочитайки големите търговци в платформите си. Двете компании отхвърлят тези твърдения.

В понеделник Комисията по конкуренцията на Индия започна антимонополно разследване, за да провери тези твърдения.

Амазон посочи, че ще създаде дигитални центрове в 100 индийски градове и села, за да помогне на компаниите да развият онлайн търговия и ще им предложи подкрепа за маркетинга и логистиката.

Инвестицията от 1 милиард долара ще помогне на над 10 милиона индийски компании да имат онлайн присъствие и ще подкрепи износа на произведени в Индия стоки на стойност 10 милиарда долара до 2025 година, допълни той.

Безос говори на събитие, организирано от компанията му в Делхи, на което са събрани над 3000 малки компании. Той похвали Индия и каза, че Амазон обещава да започне дългосрочно партньорство.

Динамизмът, енергията (...) растежът. Тази страна има нещо специално, каза Безос, облечен в синя, традиционна индийска дреха.

Шефът на Амазон пристигна в Индия вчера и поднесе цветя на мемориал в знак на почит на Махатма Ганди. Според източници той е искал да се срещне с премиера Нарендра Моди и други правителствени представители.

Конфедерацията на всички индийски търговци, която обединява около 70 милиона традиционни търговци, заяви, че ще протестира в 300 града при посещението на Безос.

Засега протестите са малки. На протести в Делхи и в източния щат Адиша днес се събраха по около 50 демонстранти.

Приходите на индийския пазар за онлайн търговия се очаква да достигнат 120 милиарда долара тази година, като годишно са нараствали с 51 процента между 2017 и 2020 година според проучване на Комисията за конкуренция на Индия.

Инвестицията от 1 милиард долара, обявена днес, е допълнение към инвестициите от 5,5 милиарда долара в Индия, обявени от Амазон от 2014 година.

Преди да приключи посещението си в Индия в събота Безос ще посети финансовата столица Мумбай, където според информации ще присъства на парти с боливудски звезди. /