Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси заяви, че е преосмислил планираното си пребиваване в Африка тази година заради притесненията за коронавируса. С това той се връща към старите си планове, като се имат предвид и призивите на инвеститора активист Elliott Management за намирането на друг човек за неговото място, предава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

"Предвид всичко, което се случва по света, особено с коронавируса, трябва да преосмисля какво става и какво означава то за мен и за нашата компания", заяви Дорси на конференция в Сан Франциско.

През ноември Дорси туитна, докато се подготвяше за кратко пътуване в Африка, че планира да се премести на континента за три до шест месеца в средата на 2020 г. Туитът породи опасения сред инвеститорите за това как Дорси ще продължи да управлява базираната в Сан Франциско Twitter и компанията за мобилни разплащания Square, на която също е главен изпълнителен директор. Тази седмица хедж фондът Elliott Management направи постъпки за отстраняването на Дорси от поста му в Twitter, след като фондът придоби дял от компанията на стойност 1 млрд. долара.

Twitter дава на акционерите си равни права за гласуване, а Дорси, който е съосновател на компанията, притежава едва 2% от нея.

Базираната в Ню Йорк Elliott ще иска да вкара свои представители в осемчленния борд на Twitter, когато трима от директорите на компанията се явят на избори на предстоящата годишна среща на акционерите, твърдят източници на Ройтерс.

Дорси заяви, че е допуснал грешка, че не е обяснил причините да иска да прекара време в Африка. По думите му нарастващото население в Африка и вярването му в модела на работа от дистанция, са направили хора особено привлекателен.

"Моето намерение не е да изчезна и просто да се мотая, а реално да върша всичко, което правех в Сан Франциско, от друг континент", коментира Дорси. Той заяви, че има "добро усещане за това кое е критично", както за Twitter, така и за Square.