Американският гигант в автомобилостроенето Форд (Ford) обяви голям преход към електрически превозни средства в Европа, обещавайки да преобразува цялата си гама от леки автомобили на континента в електрически до 2030 година, предаде Асошиейтед прес.

Ford ще инвестира 1 милиард долара, за да модернизира завода си в германския град Кьолн и да го направи база за производство на автомобили с нулеви емисии, като използва механичната рамка на Фолксваген (Volkswagen), заяви днес на онлайн пресконференция Стюарт Роули, президент Форд за Европа, цитиран от БТА.

Новият електромобил трябва да излезе на пазара в средата на 2023 година и в бъдеще може да бъде последван от втори модел.

Миналия месец и Дженерал мотърс (General Motors) съобщи, че до 2035 година всичките му автомобили ще станат до голяма степен електрически към 2035 година, отказвайки се от над един век производство на двигатели с вътрешно горене.

Скоростта на трансформацията при двете американски компании подчертава радикалните промени в автомобилната индустрия. Регулаторите настояваха за ограничаване на емисиите, докато автомобилопроизводителите се ориентираха към цифрови технологии като приложения за смартфони и усъвършенствани системи за подпомагане на водача, с крайна цел напълно автономни превозни средства, отбелязва АП.

Споразумението с Фолксваген позволява на Форд да се възползва от огромна инвестиция на германския концерн в електромобили, в момент когато секторът преминава към автомобили с нулеви емисии. Рамката на Фолксваген използва стандартни механични основи като акумулатор, окачване, колела и оси, които могат да се приспособят за производството на различни модели коли. Фолксваген вече използва рамката при своя компактен И Де.3 (ID.3) и спортен високопроходим И Де.4 (ID.4).

Стъпките са част от стремежа на Форд да предложи напълно електрически или хибридни бензиново-електрически версии на всичките си пътнически превозни средства в Европа до 2024 година, а до 2030 година всичките му коли на континента да станат изцяло електрически. Компанията освен това прогнозира, че две трети от европейските й продажби на превозни средства за търговски цели ще включват електромобили или хибриди до 2030 година.

Компанията заяви, че търговските коли са ключът към растежа и рентабилността в Европа, с нови продукти и услуги чрез алианса й с Фолксваген и смесеното предприятие Отосан (Otosan) на Форд в Турция.

Форд уточни, че инвестицията в завода в Кьолн, където работят малко над 4000 работници, идва, след като европейските му операции са се върнали на печалба през четвъртото тримесечие на 2020 година.

Вложението е част от целта на американската компания да похарчи най-малко 22 милиарда долара за електрически превозни средства в периода 2016-2025 година.