"Дисни" (Disney) е купил круизен коран, известен по-рано като "Глоубъл дрийм" (Global Dream), от фалиралата германска корабостроителница "Ем Фау верфен" (MV Werften), предаде ДПА.

Гигантът в развлекателната индустрия посочи, че корабът ще получи ново име и ще бъде частично преоформен според концепцията на "Дисни".

Строителството ще бъде завършено в корабостроителницата във Висмар, която по-рано принадлежеше на "Ем Фау верфен", а сега е под административното управление на "Майер верф" (Meyer Werft).

Очаква се съдът с 208 000 тона брутен тонаж да бъде сред първите в круизния сектор, които ще бъдат задвижвани от "зелен" метанол - едно от достъпните горива с най-ниски емисии.

Круизната линия на "Дисни" очаква той да може да превозва около 6000 пътници и 2000 души екипаж.

Корабът, който ще бъде с база извън САЩ, ще бъде украсен "с емблематичните цветове, вдъхновени от Мики Маус, на флотилията", допълнени с характерните червени комини. 

Плавателният съд, който е завършен на 75 процента, първоначално бе предназначен за азиатския пазар от предишния собственик на корабостроителницата - китайската криузна група "Гентинг Хонконг" (Genting Hong Kong). В периода на пандемията обаче корабостроителницата, а после и компанията майка фалираха.