Deutsche Telekom отмени участието си в Световния конгрес на мобилните технологии в Барселона заради риска от коронавирус, предаде ДПА.

По този начин германският оператор става поредната голяма телекомуникационна компания, която решава да пропусне събитието, планирано за юни.

Рискът от изпращане на голям брой служители на конгреса е значителен, обяви компанията. Вместо това тя ще организира паралелно онлайн събитие.

Сред фирмите, които през последните седмици отмениха участието си, са Samsung, производителят на чипове Qualcomm, производителите на мрежово оборудване Ericsson, Nokia и Cisco, както и технологичният гигант Google.

Отсъствието на Deutsche Telekom ще бъде особено силен удар за събитието, тъй като германският оператор е член на организацията инициатор на конгреса.

Организаторите неотдавна посочиха, че все още се надяват да съберат 30 000 до 40 000 души в Барселона между 28 юни и 1 юли, макар че повечето посетители вероятно ще са от Испания.

Концепцията включва центрове за бързи ковид тестове, политика за носене на маски, подобрена вентилация и мобилно приложение за проследяване на контактите.

През февруари миналата година конгресът бе отменен заради пандемията.

Обикновено над 100 000 представители на телекомуникационния сектор се включват в ежегодното събитие, което е най-голямото от този тип в света.