Около 400 обявени за съкращение от "Мини Бобов дол" ще могат да започнат веднага нова работа във фирми за металургично производство в София, съобщи кметът на общината Елза Величкова. Тя самата съдейства за наемането на бившите миньори, 15 от тях посетили наскоро цеховетe в столицата, за да се запознаят на място.

Собствениците и експертите на три предприятия за студено валцоване и преработка на мед са презентирали правените от дружествата им изделия и са разговаряли по условията за работа с миньорите.

От 16 юли започна масово съкращение на около 400 миньори в рудник "Бобов дол", който спря работа преди около месец. Миньорите очакват да получат заповедите си за съкращение, за да могат да сключат договори със софийските фирми в сферата на металургията, които наемат предимно мъжка работна ръка за физически труд, поясни кметицата на Бобов дол Елза Величкова.

Фирмите ще покриват ежедневните им транспортни разходи или ще им осигурят квартира. Десетки бивши минори от закрития рудник са започнали работа при изграждането на метрото в столицата и пътуват всеки ден с личен транспорт от Бобов дол.