Дания реши да експулсира двама служители на китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) заради нередовно пребиваване в страната, съобщи полицията в Копенхаген, цитирана от Франс прес.

"В четвъртък полицията в Копенхаген извърши рутинен контрол на разрешителните за работа и пребиваване. В два случая компетентните органи установиха,че документите не са редовни", заяви източник от полицията. 

Тези хора, чиято самоличност не бе идентифицирана, трябва да напуснат страната, уточни източникът.

Хуавей, който е основан от бившия инженер от армията Жън Чжънфей, е заподозрян, че представлява проблем за националната сигурност в няколко страни, които му забраниха да изгради ултарбърза интернет мрежа 5Джи (5G).

Смята се, че китайският гигант е с нaй-добри постижения и е най-иновативен спрямo конкурентите си в тази ниша, но има подозрения, че оборудването му позволява на китайското разузнаване да шпионира комуникациите на страните, които го използват.

Полицията в Копенхаген твърди, че експулсирането на двамата служители от датското подразделение на компанията в никакъв случай не е свързано с тези твърдения.