Вдъхновението идва тогава, когато виждаш доверието в очите на хората, които не могат да пипнат и видят това, което им даряваш. Вдъхновение в наши дни несъмнено ще откриеш в думите на всяка една от дамите на върха, които ще ви представим в специалното издание на She`s The One: Първите Дами в Бизнеса. С началото на есента започваме поредица от разговори за успеха и женските тайни, за привличането му. Всяка една от историите на успешните Първи дами в Бизнеса у нас и в чужбина ще откривате в портала Dir.bg до месец май, когато нашето вдъхновяващо приключение ще завърши с фотоизложба на забележителните дами в бизнеса от нашата селекция.

Продължаваме поредицата She Is The One in Business с една жена, поставила основите на обединителния мост между медицината и бизнеса - Даниела Мирчева, управител на българския клон на международната компания Cells4life за България, а от 2015 г. управител на българската компания. Тя е магистър по Клетъчна биология и патология, с втора магистратура - Обществено здраве и здравен мениджмънт. Има дългогодишен стаж като ембриолог. Даниела Мирчева е в Бизнеса за по-качествен живот близо 12 години. В неговата основа са най-умните клетки в тялото ни - стволовите клетки, които определят Бъдещето ни. Не случайно името на международната компания Cells4Life значи същото - Клетки за Живот. Важно е, обаче, да се направи разграничението, че в медицината думата "Бизнес" не трябва да се използва масово, защото преди всичко е моралът...

***

Напоследък има все повече момичета, на възраст между 20 и 30 години, с изчерпан яйчников резерв, казва ми загрижено Даниела Мирчева. Отбелязва, че преди години това било напълно невъзможно. Биологията ни се променя и макар да не сме с нейната експертиза, повечето от нас вече осъзнават това. Говорим често за напредък на медицината и технологии, за роботизирането на услугите и вероятното роботизиране и на хората. Сякаш не винаги се замисляме, за еволюцията на машините, а по-малко за еволюцията на науката. Сякаш ѝ нямаме чак такова доверие само защото не винаги можем да видим и пипнем резултата. реди да дойдат киборзите, по-вероятно е да са налице методи, създадени от биолози, разработвани много преди изкуствения интелект, които да спасяват животи. А защо изключваме факта, че технологията и науката всъщност с най-добри приятели? 

"В началото на моя професионален път, свързан с клетъчната биология и нейното приложение, беше познато само извличането на хемопоетични стволови клетки (бел. ред. - клетки от умбиликалната кръв и от костния мозък). За период от 11 години бе претърпяна голяма трансформация, защото редица клинични проучвания, които се направиха в тази сфера, оповестиха, че и мезехимните клетки (от пъпната връв) намират своите приложения за редица заболявания, а от няколко години навлязоха и приложенията на плацентарините клетки на хорионните въси – това, с което Cell4Life като международна компания и лаборатория (централата е във Великобритания) се занимава. Нашият научен директор - д-р Дрю, инвестира изключително много - в развитието на нови технологии, така че те вече са достъпни за български семейства, което е изключително важно и ценно", споделя Даниела Мирчева. 

С раждането на детето започва стареенето на всяка една клетка в тялото, включително и на стволовата клетка. Затова логично е най-качествена и незряла да е тази, която се взима по време на раждане, обяснява ми тя.

Завършила е Биологическия факултет в София, като първата ѝ специалност е „Биология“, а след това продължава с магистърската степен по „Клетъчна биология и патология“.

"Съвсем случайно избрах тази професия, като първоначално идеята ми бе продиктувана от любопитството ми в ученическите години, свързано с това как работи нашето тяло. След това разбрах, че случайни неща няма. Реално моят избор е бил интуитивен, но и изключително правилен, защото когато съвсем осъзнато се насочих към магистърската програма, вече бях наясно, че искам да се занимавам с ембриологията".

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

Ембриологът се докосва до магическия свят на създаването на човешкия живот. В ин витро лаборатория ролята на ембриологът е изключително важна. Той е медикът, чиито пациенти са сперматозоидите и яйцеклетките. Оставайки насаме с тези негови два пациента, сътворява чудото, от което се ражда живот.

„Така се докосвам до Божествения свят. Нищо не е случайно и като избори, които правим в живота - дали в личния или в професионалния път. До голяма степен изборът на професия е осъзнат, но и нещо, което само те избира".

След това ти се влюбваш в него!

Така се случва и с Даниела Мирчева. Споделя,че до ден днешен е изключително щастлива и благодарна именно за този избор. В сферата на клетъчната биология е от 2003 година. Вълнуващ за нея път, в който развитието е голямо.

"Тази професия претърпя големи метаморфози в последните 20 години. След Университета се насочих към по-тясно профилираната клетъчна биология – стволовите клетки. Стволовата клетка е най-умната клетка в нашето тяло. Това е клетката, която разпознава проблема и се насочва към него, когато има необходимост от една трансплантация. След това успява да се размножи и да създаде чисто нова клетка. Трябва, разбира се, да се направи разграничение между стволовите клетки, които по принцип имаме в нашия организъм".

Все повече родители избират да съхранят стволови клетки от плацентата и пъпната връв на детето. Превръща се в тенденция, която бързо навлиза в България – за по-малко 10 години тя вече е тренд, което е завидно темпо за приемането на съответната иновация в медицината от едно консервативно, постсоциалистическо общество.

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

„Занимавам се с материята на стволовите клетки от 2011 година. В началото бе една мода, едно повлияване, както се казва "от съседа", защото това е характерно за нашите географски ширини. Със сигурност повлече крак, понякога дори без да има по-дълбочинно познание и осведоменост за ползите от съхранението на стволовите клетки. В последните години, обаче, забелязвам, че семействата, които правят този избор, го правят осъзнато. Избирайки компания за стволови клетки, те правят проучване относно статута на компанията и договора, който трябва да сключат, с ползите, които има съхранението, защото технологиите са различни. Голяма част от семействата, още идвайки на консултация, вече са избрали начина, по който пробата им да бъде обработена в лабораторията. Важно е, че вече има разбиране за това, защото това е избор, който се отнася до цялото семейство" 

Съхранявайки стволови клетки, имате безценна здравна аптечка.

Въпросните стволови клетки са съвместими не само с детето, от което са взети, а с роднини и деца по първа линия.

"Когато консултирам, подчертавам, че вече дори не трябва да си  задаваме въпроса "Дали да го направя?", а "Къде да го направя?" Много е важна компанията, когато избираш да съхраняваш този безценен материал“.  

Приоритет номер 1 за Даниела Мирчева винаги е бил ползата за един пациент. Провокирана е не от това каква сума ще се плати за услугата, а какво е най-необходимото за него.

"Именно затова казвам моралът е от изключително значение. Много семейства идват с конкретен проблем – първо дете, което има заболяване или са минали през трудния път на загуба на дете. Идвали са хора с медицински проблеми, на които съм казвала честно, че съхранението на стволови клетки не би могло да се извърши. В този смисъл не мисля за бизнес. Имам мениджърска позиция и екип и това е бизнес страната на работата ми. По отношение на пациента съм медик“

Ембриолог е, а това е изключително важна част от живота на хората. Той е свързващото звено между пациента и лекаря и съответно появяването на новия живот. Ембриологът е онзи магьосник, който използвайки своите двама пациенти - сперматозоидите и яйцеклетките, успява да създаде нов живот, подготвяйки ембриона по най-правилния начин и експертиза, за да отиде в ръцете на лекаря за ембриотрансфер, за да може бъдещите родители да чуят добрата новина, че ще имат бебе. 

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

"Бизнесът за живот напоследък е една много щекотлива тема, предизвикваща и негативни конотации. Аз съм заобиколена от мои близки и приятели, от семейства, които по един или друг начин са потърпевши от нашата здравна система. Наистина тези думи "Бизнес" и "Медицина" някак си не вървят рамо до рамо, защото медицината подсигурява здраве на човешкия живот. Да, има го и бизнес елемента, но пак казвам, че моралът трябва да стои като един обединителен мост между тези две думи", казва Даниела Мирчева.

Не можем да не отбележим, че обвързаността на бизнеса с печалбата е онова, което прави повечето от нас мнителни. Всъщност business идва от староанглийската дума bisignis - състояние на заетост, на ангажираност. Бизнес, обаче, има и в социалните дейности, и в хуманитарните организации. Най-важното в тези деликатни "заетости" е степента на отговорност. Тази степен на отговорност Даниела Мирчева придобива с годините, чрез менторите си - онези, които е срещнала в житейския си път. Нарича ги духовни учители и признава, че има много такива. Вдъхновявала се е и учила, като е подражавала на специалистите от преподавателите ѝ в Биологическия факултет до лекарите на първото ѝ работно място в Първа АГ болница "Света София" и по-специално генетикът д-р Костова и академик Драга Тончева.

"Тя бе от хората, до които се докоснах първоначално в професията. Начинът на мислене и удовлетворението, което всички мои ментори получават от работата си са вдъхновяващи и дори основополагащи за онези, които правят първите си крачки. Продължава и до днес живота да ме среща с хора, от които искам да уча".

Вече споменахме за метаморфозата на медицината по отношение на стволовите клетки. Ако в началото имаше доказателства, че помагат при 50-60 заболявания, в момента заболяванията, които се лекуват, са между 80 и 120. Между тях са и така наречените редки заболявания и непознати състояния като аутизмът, но трябва да подчертаем, че лечението му е на експериментално ниво. В България на този етап няма клиника, която да предлага трансплантация на стволови клетки за това състояние. Има в САЩ и Турция.

"В Cells 4 Life предлагаме тук нещо подобно, но трябва детето да отговаря на съответните критерии. Обикновено най-добре се повлияват деца от аутистичния спектър до 7-годишна възраст. Приложението на стволови клетки до голяма степен подпомага процеса на стопиране на проблема, за да може детето да премине през съответния процес и да продължи да се развива нормално, доколкото е възможно в житейския му път", уточнява Даниела Мирчева. 

Има заболявания, чиято основна терапия е със стволови клетки. Това са хематологичните заболявания, отбелязва още тя. Тук няма друг начин и метод на лечение. При обработването на плацентата – услуга, която компанията Cells4life предлага, е имало отделени проби във Великобритания за лечение и на COVID-19.

"С уточнението, че плацентарните клетки не лекуват инфекцията, но дават възможност на фиброзиралите участъци в белия дроб да разбият тази капсула и човекът да не стига до интубиране. Лечението със стволови клетки ще се развива все повече и ще намира все по-широко приложение", добавя Мирчева. 

Ако сте от семействата, които все още не са съхранили стволови клетки, можете да го направите от следващо дете или да се адаптират клетки от друг човек.

„По-добрият вариант е да се съхранят от евентуално следващо дете, защото са съвместими с първото дете. Бащата няма значение, в случая са важни плацентарните клетки. Преди да се пристъпи към съответната процедура за трансплантация, се прави генетично изследване, за да се определи спрямо заболяването каква е съвместимостта между донора и рецепиента – първото и следващото детенце“, казва Даниела Мирчева.

Първата трансплантация на стволови клетки е през 1989 година, а заболяването е Анемия на Фанкони, разказва ми тя. Ражда се сестриче и нейните стволови клетки спасяват братчето ѝ. Редица са примерите и редица са възможностите за приложение на стволовите клетки. Ако няма втора или трета бременност, биха могли да се вземат от периферната кръв или костния мозък, но качеството на тези клетки няма да бъде такова, като на тези, които са взети от пъпната връв и плацентата. Възможността организма да ги отхвърли е налице. Ако се търси донор, трябва да попаднете в съответния регистър в международен план – много дълга и много скъпа процедура.

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

Намирането на донор започва от 80 000 евро нагоре.

Заболяванията, които със сигурност се повлияват от стволовите клетките, са онкологичните и хематологичните, а списъкът е дълъг. При неврологичните, като множествената склероза, лечението със стволови клетки не е основно, а съпътстващо, пояснява ембриологът. Благодарение на екипа на Даниела Мирчева и Cells 4 Life, в България вече има и първа клиника, която дава отговор на генетичните въпроси. Здравният бранд се разширява миналата година, когато е открито едно от първите звена на генетична и медикодиагностична лаборатория Cellgenetics. В нея работят генетици с висока експертиза и действително едно от изследванията, които съставляват генетичния паспорт на човека.

"Това изследване дава 100% отговор за нашето ДНК", пояснява Даниела Мирчева. "Досега в България се правеха екзомни изследвания, които дават отговор между 2-3%, докато пълното геномно секвениране дава 100% картина с какво ДНК разполагаме. За децата е много важно. В бъдеще, ако възникне заболяване, се правят различни т.нар. таргетни анализи в сферата на онкологията, репродуктивната медицина и др. Имаме изследване Baby Genom, което е за деца от 0 до 3 години и е подходящо за откриване на метаболитни проблеми“ 

Говорейки по най-сериозната тема в живота - здравето на човека, си задавам въпроса как се чувства една жена, с онази прословута емоционалност на нежния пол,  в тази среда... 

„Емоционалността е това, което ни разграничава от животните. Те също са интелигентни и чувствителни, но именно вербалният контакт и емоциите са част от човешкия живот. Няма как да съм равнодушна към болката на всеки един човек, който е споделил. Опитвам се съвсем трезво да преценя от медицинска гледна точка, консултирайки пациент, да преценя кое е най-важното за него. Да се отделя от емоционалността и от това какви мисли нахлуват в мен, защото преди всичко аз съм жена и майка. Винаги пречупваш през тази призма. Научила съм се във времето да се абстрахирам от женската емоционалност, защото това е важно за човека. А като човек и в бизнеса, са важни правилните действия. Емоциите понякога пречат. Изборите трябва да са рационални“

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

Като свое най-голямо постижение в професията, Даниела Мирчева определя възможността да си партнира с едни от най-големите лаборатории в цял свят -  Cells 4 Life, доказан лидер в областта на съхранението на стволовите клетки и компанията Sequenom, която е лидер в неинвазивната пренатална диагностика.

"Toва са доказани компании с висока степен на експертиза. Горда и щастлива съм с тези постижения и най-много с генетичната лаборатория у нас, заради екипа на високо ниво. Радвам се, че даваме отговор на редица семейства, които досега са го търсили, поради липсата на конкретна услуга в България“

Споделя и частен случай, който е преминал границата на професионалния момент и е проникнал отвъд професионалния поглед на Даниела Мирчева, макар старанието ѝ да не преминава тази граница действа безотказно както с лекарите, така и с пациентите.

„Въпреки това има доста семейства, оставили отпечатък в моето съзнание. Изплува ми един от първите случаи в работата ми със Cells 4 Life – семейството на Виктор, който страдаше от левкемия. Майката ни потърси с надеждата да му помогнем, като съхраним клетки от второто детенце – сестричката Дария. За голяма радост Виктор е жив, здрав, в ремисия. Вече е голямо момче. Дария вече е прекрасна госпожица. Тя го спаси. Това е само една от трогателните истории и вечер, когато се прибера вкъщи, затваряйки си очите, виждам лицата на доволните и усмихнати родители. Сега, с работата на лабораторията, е прекрасно, когато дойде едно семейство и благодари за това, че вече знае какъв е проблемът на детето. Когато нямаш отговор и се луташ из цялата страна в търсене на помощ е мъчително. В България все още няма Детска болница, която може да обедини абсолютно всички пациенти и пътеките, по които вървят родителите в намиране на отговор по редица въпроси е меко казано много трънлив път.“

Един от най-важните съвети, които получаваме от Даниела Мирчева,е към родителите, които тепърва се замислят за ползите от безценните стволови клетки - първо да направят информиран избор.

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

„Работейки в тази сфера, има лаборатории, при които водеща е бизнес страната, за голямо съжаление. Затова родителите да преценяват правилно, за да не се окажат разочаровани от невъзможността за приложението на материала след това“

Казва, че пътя, който е извървяла със Cells 4 Life, не е бил лек. Срещала e доста трудности и проблеми.

"Аз съм човек, който не се отказва. Боря се до последно. Обикновено виждам една мечта и пътя до нея и започвам да я реализирам. Тоест не се втурвам през глава. Трудно беше всичко, защото започвайки съвместната си дейност в Cells 4 Life, аз започнах от една празна стая. Трябваше да изградя всичко от нулата, за да може лекарите, с които си партнирам, и семействата, които се доверяват, наистина да бъдат обгрижени и обслужени на ниво. Продължавам да съм безкомпромисна и изключително взискателна към отношението и към прецизността, с която третираме всяко едно семейство, стъпило на наша територия, спомня си тя. 

Как обаче се печели доверие, когато става въпрос за здраве... 

"Българинът често е недоверчив. Работейки със стволови клетки, е още по-трудно. По-мнителни са мъжете. Избирайки и инвестирайки в здравето, хората не виждат с очите. Те избират услуга, за която стволовите клетки остават невидими – те са материал, който ние събираме и пациентът не се докосва до него. В замяна получава един сертификат с параметрите, но реално не е като да си купиш лекарство или да платиш за обстоен преглед. С разбиране и професионализъм се печели доверието и е много дълъг процес. Затова съм взискателна и към себе си. Опитвам се всеки ден да научавам нещо ново, да съм в крак с най-новите механизми и методи в медицината, за да съм полезна. Най-добрата оценка, която съм получавала от семействата, е това, че са ни избирали за втори, трети или четвърти път. Да, има и такива семейства, с четири деца". 

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

За най-силно свое качество Даниела Мирчева определя креативността си. Това, че вижда потенциал дори в проблема.

"Наивността е най-голямата ми слабост. Доверчива съм и не всеки път усещам подводните камъни и лошите мисли, които човек отправя към мен, бизнеса и това, което правя. Успявам със силно развита интуиция и с това, че не се отказвам да вървя напред, да ръководя смело екипа и да го вдъхновявам, за което съдя по усмихнатите им лица. Семейство сме както с екипа, така и със семействата, избрали Cells 4 Life и Cellgenetics.

 

Колаж: Траяна Генчева

Team:

Интервю: Кристина Димитрова

Снимки: Десислава Генкова - Елриша

Грим: Росина Георгиева

Локация: BenchMark Бизнес Център